Vredeskerkje - Oecumenische kapel
In gebruik
Foto: Stok/Britting
Kerkstraat 20
Bergen aan Zee

Gemeente Bergen
Noord-Holland

(Kerk)gebouw

Kerkje gebouwd in 1918 naar ontwerp van architect P. Elders op initiatief van de stichteres van Bergen aan Zee, Marie Amalie Dorothee van Reenen-Völter, echtgenote van de burgemeester van Bergen, die het een Vredeskerk noemde, omdat iedereen in die tijd van de 1e Wereldoorlog snakte naar vrede. De bouwgeschiedenis valt samen met de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Het gebouwtje lag aan de rand van de badplaats in een duinpan. De Kerkstraat loopt hier dood.
Op 9 februari 1918, in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog, werd de eerste steen gelegd en al op 28 juli 1918 kon het als kerk worden ingewijd door de hervormde predikanten van Bergen en IJmuiden.
Het kerkje biedt op de begane grond plaats aan circa 90 mensen, op het (kleine) balkon zijn nog circa 15 - 20 zitplaatsen (die van de organist niet meegerekend). De oorspronkelijke banken uit 1918 staan opgesteld in rijen en zijn vooralsnog niet verplaatsbaar.
Tijdens de 2e WO werd half Bergen aan Zee gesloopt maar het kerkje bleef.
Aan buitenlandse geïnterneerde kunstenaars werd gevraagd de houten preekstoel met bijbelse taferelen op de luisteren en sierten bijbelteksten van vrede en verzoening de binnenmuren van de kerk.
In de zomer zijn er wekelijks kerkdiensten, georganiseerd door de Marie Amalie Dorothea Stichting, die sinds 1926 eigenaar van het gebouw is.
Het gebouw is een Provinciaal monument.
De Vredeskerk bestond in 2018 100 jaar. Binnen is nog veel hetzelfde als 100 jaar geleden: de teksten op de muur, de banken, de kansel, de ronde vorm van het plafond en de gebrandschilderde ramen met het jaartal 1918.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 125(2018)9, 126(2018)9

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Vredeskerkje - Oecumenische kapel Bergen aan Zee -

Orgelhistorie

- Mannborgharmonium
b: Fa. Fama & Raadgever, Utrecht 2003

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-09-12 14:46:32