De Kapel
In gebruik
Foto: Anton van Daal

Durgerdam

Gemeente Amsterdam
Noord-Holland

(Kerk)gebouw

Durgerdam is een dijkdorp in Landelijk Noord, het landelijke deel van het Amsterdamse stadsdeel Noord (in de Nederlandse provincie Noord-Holland). Het dorp heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Tussen 1818 en 1921 maakte het deel uit van de gemeente Ransdorp, totdat die opging in de gemeente Amsterdam.
De oorspronkelijke naam, in de loop der eeuwen verbasterd, luidde Ydoornickerdam, naar het door de Sint-Elisabethsvloed verzwolgen gehucht IJdoorn.
Tot de historische gebouwen behoren: de protestantse Kerk van Durgerdam en een gebouw uit 1687 met klokkentoren dat bekendstaat als de Kapel maar dat niet-religieuze functies heeft gehad zoals school en raadhuis.
De kerk staat aan een zijstraat van de dijk. Het is een waterstaatskerk uit 1840 met begraafplaats. Het zaalvormige kerkgebouw heeft door lisenen gelede zijmuren en een dakruiter. Op dezelfde plek stond eerst een andere kerk, uit 1642. Die had zo zwaar te lijden gehad onder diverse stormen en de Stormvloed van 1825, dat het kerkbestuur een nieuwe kerk noodzakelijk achtte. Bij de bouw werden veel stenen uit de oude kerk hergebruikt. Ook de preekstoel, enkele kroonluchters en de luiklok van Pierre Hemony werden overgenomen.
Eind 2012 2012 werd met de restauratie van deze historische kapel aan het Buiten-IJ begonnen, na grondig vooronderzoek door de architect. De bouwkundige geschiedenis was prachtig, maar de bouwkundige staat was abominabel. Zo had de houten constructie nog veel originele details, maar was door de tand des tijds behoorlijk aangetast. Het hout was verrot, verstikt en zat vol met houtworm, boktor en zwam. Daarnaast was het gebouw ernstig verzakt als gevolg van zwaar verkeer in de jaren vijftig.
Bij de restauratie is allereerst de kapel opnieuw gefundeerd. Hierna is de houten opbouw van de kapel weer grotendeels rechtgezet en zijn de aangetaste constructiedelen vervangen. Fantastisch middelpunt van de gerestaureerde kapel is de enorme woonkamer op de bel-etage geworden, met uitzicht op alle vier de windstreken.
Vrijdag 27 september 2013 was de oplevering van de kapel van Durgerdam. Na een restauratie van tien maanden door Stadsherstel Amsterdam was het eindresultaat zichtbaar van deze blikvanger van de skyline van Durgerdam.
De kapel heeft een woonhuisbestemming en wordt niet zoals de bijzondere locaties van Stadsherstel verhuurd voor bijvoorbeeld huwelijksvoltrekkingen.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
De Kapel Durgerdam -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2017-08-19 12:21:45