Gereformeerd of Burgerweeshuis
Nieuwe bestemming
Foto: Reliwiki
Olieslagerslaan 5
Haarlem

Gemeente Haarlem
Noord-Holland

(Kerk)gebouw

Omstreeks 1400 schonk Coenraad Cuser, ridder van Oosterwijck, zijn woonhuis aan de stad Haarlem. Deze moest er een Heilig Geesthuis stichten voor de opvang van armen, ongelukkigen, wezen en vondelingen. Het lag op de plaats waar nu het Hofje van Oorschot staat, tegenover de Hema.
In 1765 ontstaat de naam Gereformeerd of Burgerwees-huis. Van 1810 tot 1908 vonden de wezen onderdak in het voormalige Oude Mannenhuis aan het Groot Heiligland
Toen de stad Haarlem haar oog op het gebouw liet vallen om er een museum in onder te brengen werd naar een andere plaats uitgekeken. Deze werd gevonden aan de Olieslagerslaan.
Het Oude Mannenhuis is nu Frans Halsmuseum.
Het nieuwe burgerweeshuis is gebouwd in 1907/08 naar ontwerp van de bekende Haarlemse architect en bouwkundig ingenieur J.A.G. van der Steur. Opvallende elementen zijn de torenachtige bouwsels met ranke spitsen.
Van der Steur ontwierp een weeshuis van overheersend symmetrische opzet. Dat was voor de hand liggend, want jongens en meisjes dienden gescheiden op te groeien. De hoofdentree met afzonderlijke zuilengangen (een voor jongens en een voor meisjes) vormt het hoofdaccent en is tevens middenas in het complex. Zeer opvallend is de stijl van het gebouw, die overwegend op de Hollandse architectuur van de 17de eeuw is georiënteerd, Je spreekt hier dan ook van Neo-Hollandse Renaissance.
De de Tweede Wereldoorlog kreeg het Gereformeerd of Burgerweeshuis de toevoeging Stichting. Geleidelijk aan werden ook steeds meer niet-wezen opgenomen. Een naamswijziging was daardoor noodzakelijk. Vanaf 1959 is de naam Stichting Coen Cuserhuis ingevoerd. Het weeshuis werd na 1988 te koop aangeboden.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
Gierveld: het ned huisorgel in de 17e en 18e eeuw 246
Tijdschriften en andere uitgaves
het Orgel 6(1981)210

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Gereformeerd of Burgerweeshuis Haarlem -

Orgelhistorie

b: Pieter Müller 1760; kabinetorgel M I: Man 7

Dispositie

Geen informatie aanwezig

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2014-09-02 11:26:34